Виставка-презентація нових надходжень до Музею історії шкільництва на Запоріжжі

За активної участі учнів та педагогів ЗОШ № 89 15 та 18 травня 2018 р. відбулася виставка-презентація нових надходжень до Музею історії шкільництва на Запоріжжі.

Протягом цього навчального року учні молодших і середніх класів неодноразово відвідували експозицію музею з екскурсіями, знайомилися з музейними предметами під час інтерактивних музейних майстер-класів, займалися в шкільному гуртку «Музейна справа», активно комплектували фонди музею. Виставка-презентація нових музейних предметів показала гідні результати цієї роботи.

Найактивнішими учасниками збору матеріалів і предметів, представлених на виставці, були учні та вчителі школи. Нові музейні експонати були представлені на виставці і презентовані особисто тими, хто допоміг у поповненні музею.

Від директора школи Корсунової Любові Федорівни, яка була ініціатором створення Музею історії шкільництва на Запоріжжі, ми почули цікаві історії. Вона продемонструвала конспекти занять з математики, які писала її мама, вчителька школи, у 1974 -1975 роках. Всіх присутніх вразила і наступна історія: учні школи 2006 року, писали заяви про перездачу іспиту з алгебри з метою підвищення оцінок. На підтвердження Любов Федорівна показала цю заяву! Ірина Миколаївна завела розмову про всіх директорів, які в різні роки очолювали школу, показала їхні фотографії і Любов Федорівна залюбки розказала про кожну із цих дивовижних жінок: Бабенко Надію Фомівну та Вервику Віру Василівну.

Різноманітні предмети про шкільництво та учнівське життя надали учні різних класів школи.

Найактивнішим виявилися учні 7-В класу! Орлов Михайло презентував Атестат зрілості свого дідуся, отриманий у далекому 1957 році. Стицюк Аня надала картку успішності 1939-1941 років свого дідуся та табель 1974-1975 н.р. свого тата. Аня розказала про шкільні традиції своєї родини. Ременюк Даша подарувала музею красиву вишивку бісером, над якою її бабуся працювала на уроках праці в шкільні роки.

Дуже рідкісним виявився фотоальбом про Запоріжжя 1970 року видання, який презентував учень 5-В класу Глущенко Рома, адже історія шкільництва на Запоріжжі тісно пов’язана з тим, якою була історія рідного міста.

Учень 5-В класу Чабан Артем презентував «прадідуся Googlemap та  GPS навігатора» – кишенькове міні видання «Атласу автомобільних доріг України і Молдови» 1988 р.

Цілу купу чорно-білих шкільних фото своєї мами та свого тата, передав учень 3-Б класу Шишкін Арсеній.

Цікавий комплекс фотоматеріалів передала до музею вчителька історії Губа Анна В’ячеславівна. Ці матеріали ілюструють історію шкільної династії – від навчання в нашій школі її самої та її чоловіка до навчання їхніх дітей, до випуску вже декількох поколінь випускників школи.

Із захопленням сприйняли учні презентацію пенала у вигляді машинки, вчительки мови і літератури  Причиненко Лілії Олександрівни. Як виявилося, власник цього пеналу – її син Максима, який закінчив школу у 2010 році із золотою медаллю і зараз є успішним програмістом. Вона презентувала декілька яскравих фото своїх колишніх учениць, сестер-близнючок Жеміс, які займалися у цирковій студії і прикрашали своїми виступами шкільні свята  у 2000-х роках.

Найбільш вражаючими музейними предметами на виставці стали експонати, що надійшли до Музею історії шкільництва ЗОШ № 89. Напередодні заходу від заступника директора школи Охріменко Олени Миколаївни поступили арифмометр та настільна рахівниця, які дозволили говорити вже про першу справжню музейну колекцію – колекцію обчислювальних приладів різних видів і періодів – від рахівниць, арифмометра, логарифмічних лінійок до електронних калькуляторів.

А просто на сам захід 18 травня, який проходів у Міжнародний день музеїв, учениця 7-В класу Яся принесла старий дротовий кнопковий телефон та підручник з німецької мови 1987 року.

Отже, музейна колекція активно поповнюється і, найважливіше, до цього залюбки долучаються учні і педагоги школи.

Але найважливіше ще попереду – наступного навчального року

розпочинається підготовка до 50-літнього ювілею школи №89!