Респект-зустріч з учасником війни в Афганістані 1979-1989 років

15 лютого 2019 року минуло 30-річчя з дня виведення військ з Афганістану.

Війна в Афганістані тривала понад 9 років. Участь у ній взяли 160 375 українських військовослужбовців, понад 3000 з яких загинули, 72 пропали безвісти, близько 4000 отримали інвалідність.

Афганська кампанія залишила невиліковну рану у душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків.

Згодом війну в Афганістані керівництво тодішнього СРСР визнало політичною помилкою, однак це не применшує особистого подвигу тих, хто став прикладом самопожертви.

У зв’язку з 30-ю річницею виведення військ з Афганістану та зважаючи на історичну та соціальну важливість цієї дати для України та її громадян 18 січня учні 7-го класу зустрілися із воїном-афганцем Плохотником Олександром Володимировичем, який воював у 280-му окремому вертолітному полку.

Семикласники підготували віршований монтаж, який супроводжувався мультимедійною презентацією. Віршовані рядки були підібрані досить вдало і змогли торкнутися потрібних струн в дитячих душах і налаштувати їх на потрібний лад.

Олександр Володимирович розповів, що радянські хлопці йшли в Афганістан, як воїни-інтернаціоналісти з миротворчою місією. Коли молодий юнак, Олександр Плохотник, потрапив в Афганістан, його батьки тільки через два місяці дізналися де служить син. Світлини, якими поділився гість, були старими, вицвілими і розпливчастими, адже в той час фотографія була на низькому рівні у порівнянні із сьогоденням. Але ці кадри були вже історичними і присутні, затамувавши подих передивлялися їх.

Учні засипали гостя безліччю запитань. Афганська кампанія залишила невиліковну рану у серцях тих, хто брав участь у бойових діях, хто втратив друзів, синів чи батьків. Всі присутні Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

Фотосесія наприкінці заходу залишила багато світлин. Захід підтвердив: тридцята річниця виведення військ з Афганістану – важлива подія в житті усіх, хто був причетний.