Випадіння дітей із вікон – проблема актуальна

 Начальником СЮП ВП Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області Толстоп’ятенко Л.О., старшими інспекторами СЮП ВП Запорізького районного управління поліції ГУНП Запорізькій області Охріменко С.Г., Сурган А.І., Павловою О.А. та Шепелем О.А. разом з директором ЗЗСО 89 Охріменко О.М. 26.08.2021 року проведено перевірку надійності вікон у закладі освіти.

З метою попередження нещасних випадків необхідно додержуватись елементарних правил безпеки:

– Не привчайте дитину стояти на підвіконні навіть у вашій присутності, навіть якщо вікно зачинено. Поясніть дитині, що не можна на підвіконні гратися, і чому (в доступній для дитини цього віку формі).

– Не залишайте вікна відкритими (навіть якщо на вікнах встановлені москітні сітки), якщо вдома маленька дитина. Москітні сітки не призначені для захисту від падінь, а, навпаки, сприяють трагедії, бо дитина відчуває себе в безпеці, спираючись на неї, як на вікно. Роз’ясняйте це своїй дитині.

– Не ставте біля вікон меблі та інші предмети, які можуть допомогти дитині залізти на підвіконня. Винесіть з кімнати всі меблі (предмети), які дитина зможе пересунути самостійно до вікна. Інколи буває достатньо кількох секунд, аби малюк відчинив вікно та випав.

– Ніколи не кричить на дитину, яка вже залізла на підвіконня та дивиться вниз. Крик може її налякати і спричинити падіння! Треба спокійно покликати дитину, спонукавши підійти до вас, зацікавити її.

– Обов’язково встановіть спеціальний фіксатор (блокуючий замок, ручку з ключем) на вікно, що дозволяв би відкривати створку в режимі провітрювання, але блокував її повне відкриття. Надійно ховайте ключ блокіратора від своєї дитини.

– Встановіть решітки на вікна. Просвіт між прутами не повинен перевищувати половини поперечного розміру голови дитини (не більше 10 см). Однак пам’ятайте, що, на випадок пожежі, решітка повинна відкриватися на наважках, і замикатися навісним замком, ключ від якого треба зберігати високо над підлогою (щоб не добрався ваш малюк), але недалеко від відповідного вікна (щоб у разі пожежі довго не шукати).

– Не підходьте близько до відкритих вікон, до бортиків балконів, коли тримаєте дитину на руках. Ви можете спіткнутися, дитина може різко смикнутися на руках, що може також призвести до трагедії.